Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

KATE McGARRY / KEITH GANZ / GARY VERSACE δυνατή συνεργασία… αγάπης

Η Kate McGarry είναι μια εξαιρετική τζαζ τραγουδίστρια και τούτο το έχουμε κάνει λιανά δύο φορές στο δισκορυχείον. Την πρώτη στις 29/7/2012, όταν έγινε λόγος για το έξοχο άλμπουμ της “Girl Talk” [Palmetto, 2012] και τη δεύτερη στις 7/11/2015, όταν γράψαμε για τη συνεργασία της με τον πιανίστα Mike Holober στο CD “Balancing Act” [Palmetto, 2015].
Γεννημένη στο τουριστικό Hyannis της Μασαχουσέτης το 1970, η McGarry σπούδασε την αφροαμερικανική μουσική στο University of Massachusetts, στο Amherst, μελέτησε την κελτική, βραζιλιάνικη και ινδιάνικη φωνητική παράδοση, μαθήτευσε δίπλα στον Archie Shepp και μετά από μία μακρά παραμονή στο Los Angeles, θα επιστρέψει στην ανατολική ακτή (Νέα Υόρκη) στα τέλη των nineties, ξεκινώντας κατά βάση την καριέρα της. Σήμερα, απλώς, θεωρείται ως μία από τις πιο αξιόλογες σύγχρονες τζαζ τραγουδίστριες στην Αμερική, αγαπημένη και πολυβραβευμένη.
ΣτοThe Subject Tonight is Love [Binxtown Records, 2017], το πιο πρόσφατο CD της, που γίνεται σε συνεργασία με τον κιθαρίστα, μπασίστα Keith Ganz και τον πιανίστα, keyboard player, ακορντεονίστα Gary Versace και που θα κυκλοφορήσει ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου στην Αμερική, η Kate McGarry ερμηνεύει τραγούδια αγάπης, πρωτότυπα και στάνταρντ, με τον δικό της μοναδικό τρόπο.
Σε τι έγκειται η μοναδικότητά της; Στη φωνή της προφανώς – μια γεμάτη και καθαρή mezzo φωνή, τεχνικώς καταρτισμένη και συναισθηματικώς έτοιμη να αποδώσει όλες τις αποχρώσεις της αγάπης, με τρόπο σοβαρό, που να μην επιδέχεται παρερμηνείες. Όχι ποπ, όχι… νιαουρίσματα, αλλά ούτε και κάτι σκοτεινό και απόμακρο. Απλώς μια τέλεια φωνή σε μερικά τέλεια τραγούδια.
Ξεκινώντας από τις versions να πούμε πως το τρίο της Kate McGarry αποδίδει με αξιοσύνη… Doris Day, “Gone with the wind”, “Fair weather” (Benny Golson / Kenny Dorham), Gismonti, “My funny Valentine”, το “Indian summer” του Victor Herbert, μα ακόμη και το “All you need is love” στο τέλος, ενώ και στα δικά του είναι κάτι παραπάνω από επαρκές, αγγίζοντας τα όρια της αληθινής δημιουργίας στο blues τής McGarry (όργανο ο Versace) “Climb down” ή στην μπαλάντα “Mr. Sparkle” (που συμπληρώνεται από το “What a difference a day made”).
Με βασικό «όχημα» την άπαιχτη φωνή τής Kate McGarry, το τρίο McGarry / Ganz / Versace προσφέρει ένα εντυπωσιακό άλμπουμ (αγάπης), με βεληνεκές πολύ μακρύτερο τής 14ης Φεβρουαρίου.
Επαφή: www.katemcgarry.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου