Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

DILEMMA persona graffiti

Το Persona Graffiti [Ankh Productions, 2017] είναι το πέμπτο στούντιο άλμπουμ των Dilemma, του ντουέτου των Σωτήρη Τράγκα φωνή, σαξόφωνα (τενόρο, σοπράνο), πλήκτρα κ.λπ. και Πόπης Νταλαχάνη κιθάρες, πιάνο, εφφέ, πλήκτρα κ.λπ. Οι δύο μουσικοί, διαθέτουν και «βοήθειες» σε φωνή και φωνητικά (Ιωάννα-Βασιλική Κοράκη, Μαρίλυ Κιτσιώνα, Έλενα Φορνάρο, Μαρία Καμπάνη), πιάνο (Μάριος Στρόφαλης), μπάσο (Παναγιώτης Μπουραζάνης) και ντραμς (Θάνος Χατζηαναγνώστου) και όλοι μαζί, βασικοί και «βοήθειες», δημιουργούν ένα CD που κινείται οπωσδήποτε στην αισθητική γραμμή που έχει φτιαχτεί (από τους Dilemma) όλα αυτά τα χρόνια – αν και με ακόμη πιο δυναμικά τραγουδιστικά στοιχεία στην περίπτωσή μας.
Όχι, δεν είναι η πρώτη φορά που επενδύουν στη φωνή οι Dilemma, είναι όμως η πρώτη φορά που οδεύουν προς μιαν απλοποίηση της συνολικότερης εικόνας τους, προσφέροντάς λιτά, αβίαστα και στιβαρά τραγούδια. Αυτός είναι ο στόχος δηλαδή. Και χοντρικώς επιτυγχάνεται.
Ίσως να είναι λοιπόν η διάθεση του γκρουπ να εμφανιστεί, στο “Persona Graffiti”, πιο κοντά στην pop, ίσως να είναι η μετατόπισή του προς πιο φωτεινές περιοχές, από τις οποίες δεν λείπουν και οι (στιχουργικοί) προβληματισμοί σ’ ένα πολιτικοκοινωνικό επίπεδο, σε κάθε περίπτωση, πάντως, το αποτέλεσμα είναι μετρήσιμο και κατά τόπους πολύ υψηλού επιπέδου. Υπάρχουν τραγούδια των Dilemma, εννοώ, που φέρνουν στη μνήμη μου άξιες βρετανικές μπάντες από τα eighties, όπως τους Its Immaterial ενίοτε ή τους China Crisis άλλοτε –και αναφέρομαι σε τραγούδια σαν τα “Living in a cage” (ίσως το κορυφαίο του άλμπουμ), “Rise and fall” και “Time”– δίχως, πάντως, κανένα από τα υπόλοιπα να πέφτει κάτω από μιαν «άλφα» γραμμή. Περαιτέρω βρίσκω πολύ επιτυχημένη τη χρήση των γυναικείων φωνητικών –κάτι καθόλου αυτονόητο, για ελληνικό γκρουπ–, ενώ δημιουργικές είναι και όλες οι επιμέρους ενοργανικές παρεμβάσεις, τοποθετημένες πάντα στα «σωστά» σημεία.
Εν ολίγοις; Ένα ακόμη δυνατό άλμπουμ, από ένα γκρουπ που χαράζει εδώ και χρόνια τη δική του αθόρυβη πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου