Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

MIKΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 73

23/1/2018
Πριν (ξανα)παίξουν στην Ελλάδα έπαιξαν (και) στη Βόρεια Κορέα...

23/1/2018
Όταν το 1973 κυκλοφόρησε στην Αμερική το άλμπουμ τού Hugh Masekela “Introducing Hedzoleh Soundz” [Blue Thumb] ελάχιστοι γνώριζαν εκείνη τη φοβερή μπάντα από την Γκάνα, την Hedzoleh Soundz, με την οποία τακίμιασε ο νοτιοαφρικανός τρομπετίστας, στο κλαμπ Napoleon της Άκρα, όταν επισκέφτηκε τη χώρα. Σχεδόν αμέσως, όλοι μαζί (Hugh Masekela τρομπέτα, φωνή, Nat “Leepuma” Hammond φλάουτο, κόνγκα, φωνή, Richard Neesai “Jagger” Botchway κιθάρες, Stanley Kwesi Todd μπάσο, φωνή, Acheampong Welbeck ντραμς, James Kwaku Morton κόνγκα, φωνή, Issac Asante talking ντραμς, κρουστά, φωνή, Samuel Nortey κρουστά, φωνή) θα μεταβούν στο Λάγκος της Νιγηρίας, όπου, με τη βοήθεια του Fela, θα γράψουν τον Ιούλιο του ’73 εκείνο το καταπληκτικό αμερικάνικο LP, που σφράγισε, έκτοτε, το afro-jazz κεφάλαιο. RIP Hugh Masekela.

22/1/2018
Αυτή η παπαρέλα, που περιφέρεται από τους… αριστερούς της Εκάλης ως όρκος του Μεγάλου Αλεξάνδρου («Δεν ξεχωρίζω τους ανθρώπους, όπως κάνουν οι στενοκέφαλοι, σε Έλληνες και βαρβάρους. Δεν με ενδιαφέρει η καταγωγή των πολιτών, ούτε η φυλή που γεννήθηκαν. Τους καταμερίζω με ένα μόνο κριτήριο, την αρετή»), έχει τόσο σχέση με την πραγματικότητα όσο η… γνωστή ρήση του Μάρκο Πόλο για τους μουσουλμάνους («φανατικός μουσουλμάνος είναι αυτός που σου κόβει το κεφάλι, ενώ μετριοπαθής είναι εκείνος που σε κρατάει για να σου κόψουν το κεφάλι»).
Το έγραψα κι εχθές…
Όποιος παραδιαβάζει Ιστορία (από τα βάθη των αιώνων) μπερδεύεται περισσότερο και στο τέλος καταντάει να λέει μόνο βλακείες – όταν καλείται να σκεφτεί για ένα θέμα τού σήμερα.
Είναι η φάση όπου η Ιστορία παύει πλέον να διδάσκει, καθώς μετατρέπεται σ’ ένα μηχανισμό ανακύκλησης ανεξέλεγκτων παραθεμάτων, που οδηγούν μοιραία στη στρέβλωση της σκέψης και εν τέλει στην αποχαύνωση.

19/1/2018
Οι Embryo στο Half Note, στο Μετς, στις αρχές των 00s (θέλει κάποιο «σκάψιμο» για να βρω ακριβή ημερομηνία και δεν έχω χρόνο τώρα).
Ο Christian Burchard (RIP) αριστερά στο βιμπράφωνο. Δεξιά ο Ross Daly. Μπροστά από τον Ross Daly είναι ο κιθαρίστας-ουτίστας Yulyus Golombeck, που πέθανε λίγο καιρό μετά. 
Η φωτογραφία είναι του Λευτέρη Αρβανίτη.

3 σχόλια:

  1. Σχόλια περί Embryo από το facebook...

    Jimmy Musicfan
    Λυπητερό, τον είχα δει ζωντανά στην Πάτρα την ίδια περίπου εποχή! έχω και τη συναυλία, σχεδόν όλη!

    Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
    Μάλλον μου την έχεις δώσει κι εμένα Μήτσο.

    Spyros Diastimikos
    27.5.1998. Ήμουν εκεί.

    Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
    Πρέπει να ήταν την επόμενη φορά που ήρθαν. Όχι το '98.

    Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
    Θυμάμαι πως δεν ήταν ο Ross Daly την πρώτη φορά, αλλά μπορεί και να κάνω λάθος. Πρέπει να το ψάξω...

    Spyros Diastimikos
    Την επόμενη φορά ήταν στο Αν και έπαιξαν με τους Into the Abyss. Εγώ τους είχα κανονίσει τότε και ο Καλαφατίδης ευγενικά δέχτηκε να μοιραστούν το live γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμη μέρα να παίξουν μόνοι τους (είχε γίνει κάτι αντίστοιχο στη Γερμανία μαζί τους). Ήταν σχετικά επεισοδιακό εκείνο το live γιατί το νοσοκομειακό που είχαν για αυτοκίνητο είχε μείνει έξω από τη Λαμία και έφτασαν εντελώς στο και πέντε όπου και έπαιξαν χωρίς soundcheck.

    Despina Paulidou
    Παιξανε και Θεσσαλονικη στο ινστιτουτο γκαιτε νομιζω πριν το 98...δε θυμαμαι ακριβως.

    Spyros Diastimikos
    Ηχογραφήσεις από την εμφάνιση στο Half Note, βρίσκονται στο live τους "Tour 98: Istanbul-Casablanca" που κυκλοφόρησε κάπου στο πρώτο εξάμηνο του 1999.
    Στο Half Note έπαιξαν δύο συνεχόμενες μέρες, τη πρώτη χωρίς Ross Daly. Ντράμμερ είχαν τον Lothar Stahl των Checkpoint Charlie.

    Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
    Τα έχω γράψει κι εγώ, αλλά τα λησμόνησα. Να'τα εδώ όλα... και με γράμμα από τον Burchard...
    http://diskoryxeion.blogspot.gr/2013/11/blog-post_15.html
    ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ένας χρόνος…
    Στο Half Note ήταν τρεις μέρες. 27-28-29 Μαΐου 1998. Ο Ross Daly πιθανώς να μην ήταν στην πρώτη και γι' αυτό μπερδεύτηκα. Πού να θυμάμαι τώρα... Και δεν θυμάμαι αν τους είχα δει δύο ή τρεις φορές. Μάλλον δύο... Πρέπει να ήταν δηλαδή στη δεύτερη ή στην τρίτη... Πάντως η φωτό, σίγουρα είναι από το '98 και όχι από αρχές 00s. Έχει δίκιο ο Spyros.

    Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
    Ξανάρθανε πάντως τον Ιούνιο του '98 και έπαιξαν σίγουρα Πάτρα, αλλά δεν το αποκλείω να έπαιξαν και στην Αθήνα σε κάποιον άλλο χώρο (ανοιχτό;). Κάτι θυμάμαι... ότι προσπαθούσαμε να βρούμε κάτι, αλλά δεν το λέω 100% ότι έγινε το live.
    Θυμήθηκα και το φίλο μου το Γιάννη...
    Δηλαδή στο διάστημα 25/4-2/5/2000 έπαιξαν στο ΑΝ? Και όχι ξανά στο Half Note? Πάντως στο ΑΝ δεν τους είχα δει. Μάλλον θα ήμουνα εκτός Αθηνών...

    Spyros Diastimikos
    Ναι, Απρίλιο 2000 στο Αν. Τους κράτησα και το merchandise table και κοιμήθηκαν σπίτι μου (έμενα στη γειτονιά τότε). Την επόμενη μέρα έφυγαν για Πάτρα όπου θα έπαιζαν εκεί και μετά για Ιταλία όπου είχαν κλείσει μια σειρά εμφανίσεων. Ο Golombeck πέθανε μερικούς μήνες μετά...

    Dimitrios Kambakos
    Ειχα δεί τους Εmbryo το 2002 στο Μόναχο με guest (λίγους μήνες πριν πεθάνει) τον θρυλικό Mal Waldron την πρώτη μέρα του μήνα του μέλιτος (τί εχει τραβήξει κ η γυναίκα μου) κ ήταν συγκλονιστικοί! Mεγάλη μπάντα...

    Zois Chalkiopoulos
    Οντως; Παμε παλι 2000 μιλένιουμ; Ψήνομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ... Ο Μιχάλης Κλαπάκης (κρουστά), στο κέντρο της φωτογραφίας, αν δε με γελούν τα γέρικα μάτια μου.

    Χρήστος Δ. Τσατσαρώνης
    www.badsadstories.blogspot.gr
    www.badsadstreetphotos.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή