Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

οι ATOMIC SIMAO στην Cosmic Eye

To Echo (2017) είναι το δεύτερο LP των Ουκρανών space-progsters Atomic Simao, που τυπώνεται από τη γνωστή μας Cosmic Eye – ένα ταγμένο ελληνικό label, που έχει στον κατάλογό του, έως ώρας, δεκαπέντε ένα-κι-ένα «κοσμικά» βινύλια. Εμένα μου αρέσει αυτό. Μου αρέσει δηλαδή να βλέπω ετικέτες «πιστές», που να μη βάζουν νερό στο κρασί τους, επιβεβαιώνοντας το πάθος τους μέσω του τίτλου τους πρώτα-πρώτα. Cosmic Eye λοιπόν... Ξέρεις από την αρχή τι θ’ ακούσεις!
Έτσι, μετά το “Nōdo” του 2014, ένα επόμενο LP των Ουκρανών (Georgiy Valchuk ντραμς, κρουστά, Nikita Gavrilenko μπάσο, Andriy Volkov πλήκτρα, σαμπλ, εφφέ, Evhen Sofiychuk κιθάρες, Dima Dudko σαξόφωνα, Andrey 'Bart' Dvoryashin κρουστά, φωνή, Victor Zhukov κιθάρες) γυρίζει τώρα στο πλατώ, μεταφέροντάς μας σε… άλλους κόσμους.
Το “Intro”, η εισαγωγή, είναι ένα μικρό στο χρόνο space-track, στηριγμένο σε μιαν οριεντάλ μελωδική γραμμή, πνιγμένη από τα διάφορα εφφέ – κυρίως. Προχωράμε έτσι, γρήγορα, στο επόμενο κομμάτι, το “The mask”, που ακολουθεί στην αρχή ένα up-tempo, με υπαινιγμούς από Hawkwind (τι άλλο;), με συνεχή γεμίσματα απ’ όλα τα όργανα (κιθάρες, σαξόφωνα, πλήκτρα) και με πολλαπλά εφφέ που συμπληρώνουν το… χάος. Όμως στην πορεία το τέμπο μετριάζεται, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους μουσικούς ν’ αναπτύξουν κάποια μικρά στο χρόνο σόλι – καθότι εκείνο που παρουσιάζεται, εδώ, είναι κυρίως η ομαδική συνεισφορά. Το “Around the sun” που ακολουθεί είναι εξαιρετικό track, καθώς διαθέτει την άνεση στο χρόνο και τη νωχέλεια του krautrock, με το σαξόφωνο να χαράζει συνεχείς space διαδρομές (τύπου Gato Barbieri). Η σύνθεση περνάει από διάφορα στάδια, ακόμη και από το ομιχλώδες blues-rock (των Steamhammer π.χ.) κάτι που δίνει τη δυνατότητα στους Atomic Simao και στον κιθαρίστα Sofiychuk να αποδείξουν πόσο μετράνε στην πράξη (σαν συνθέτες και σαν παίκτες). Το κομμάτι που κλείνει την πλευρά είναι το γρήγορο “The fox”, που έχει ένα περισσότερο space-funk υπόστρωμα, με την αλλαγή τέμπο περί τη μέση του να προσφέρει χώρο στο σαξοφωνίστα Dima Dudko προκειμένου να κάνει, μόνος του πια, το lead παιγνίδι.
Άλλες τέσσερις συνθέσεις καταγράφονται στην Side B. Ξεκινάμε με το “I am your eyes here”, που είναι ένα εξαιρετικό progressive rock track, με το τενόρο τού Dudko να κάνει και πάλι τη διαφορά παίζοντας στρατοσφαιρικά σόλι (στην παράδοση του Barbieri το ξαναλέω). Στο “Liquid shadows” και πάλι ο Dudko κρατάει τα πρωτεία, με το σαξόφωνό του να ξύνει… πληγές. Αργό κομμάτι, με τη μελωδική ανάπτυξη να φέρνει στο νου τον μεγάλο Αργεντινό (Flying Dutchman era). Προτελευταίο track το “Space veils” συγκαταλέγεται μεταξύ των καλυτέρων τού “Echo”, με τους Atomic Simao να κινούνται αφιονισμένα και κυρίως ολοκληρωτικά «χαμένα». Γρήγορο κομμάτι, με πολλή δουλειά στο background και με συνεχή γεμίσματα από το rhythm section, το σαξόφωνο κ.λπ.
Το LP μπορεί να κλείνει με το σύντομο “Outro”, έχει ανοίξει τέντα, όμως, ένα παράθυρο προς το άπειρο…
Επαφή: www.musicbazz.com
  

1 σχόλιο: