Κυριακή 24 Απριλίου 2016

η MARTHA και η TENA ELEFTERIADU (με τους Vulkán) στην Československá Socialistická Republika το 1969

Για τις Martha & Tena Elefteriadu έγραψα για πρώτη φορά στο Jazz & Τζαζ πριν από αρκετά χρόνια – ήταν στο τεύχος 125/126, που είχε κυκλοφορήσει τον Αύγουστο του 2003. Λίγο αργότερα, στο τεύχος 139 (Οκτώβριος 2004), επανήλθα λέγοντας λίγα λόγια για ένα από τα καλύτερα προσωπικά άλμπουμ τής Martha Elefteriadu το “Kresby Tuší” [Panton, 1980], ενώ ακόμη περισσότερα έγραψα στο δισκορυχείον την 23/5/2010 σε μιαν ανάρτηση απ’ αυτές που θα τις χαρακτήριζα πλέον «ξεχασμένες». Είναι αυτή εδώ… http://diskoryxeion.blogspot.gr/2010/05/martha-tena-elefteriadu.html.
Η Martha με την Tena Elefteriadu (Ελληνίδες βεβαίως, που μεγάλωσαν στην πρώην Τσεχοσλοβακία) είχαν φτιάξει ένα ντουέτο μετά τα μέσα των sixties αποδίδοντας ωραία soul music. Τις συνόδευαν και συγκροτήματα βεβαίως, όπως οι Vulkán και οι περίφημοι Olympic στην πορεία, αλλά εκείνο που μετρούσε περισσότερο ήταν οι δικές τους φωνές και παρουσίες. Με φοβερό drive, με στίχους πότε στην αγγλική και πότε στην τσεχική γλώσσα, και με την απαράμιλλη σιγουριά πως θα μπορούσε να ερμηνεύσουν το ρεπερτόριο της Aretha Franklin, της Fontella Bass και των Ike & Tina Turner δίχως κανένα απολύτως πρόβλημα, οι Martha & Tena άφησαν μερικά πολύ δυνατά τραγούδια στα late sixties-early seventies, που ακόμη και σήμερα συναρπάζουν. Ταρακουνούν θέλω να πω…
Οι αδελφές Ελευθεριάδου συνέχισαν βεβαίως την καριέρα τους και μετά την... παγκόσμια πτώση του rock προσανατολιζόμενες σε πιο popular κατευθύνσεις, βάζοντας όλο και περισσότερη Ελλάδα στο ρεπερτόριό τους, απλώνοντας μια καριέρα που φθάνει μέχρι και σήμερα.
Παρότι η Μάρθα με την Τένα (ή Τίνα) έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα ήδη από τα seventies (μαρτυρά γι’ αυτό το LP τους «Διακοπές στην Ελλάδα» από το 1977, όταν φωτογραφήθηκαν στην Ακρόπολη) εντούτοις έχω την εντύπωση πως στη χώρα μας παρέμειναν εντελώς άγνωστες. Το μόνο που δεν ξέρω είναι αν γράφηκε ποτέ κάτι στο διμηνιαίο περιοδικό (δελτίο) του Ελληνοτσεχοσλοβακικού Συνδέσμου, που κυκλοφορούσε στην Ελλάδα στα eighties. Το λέω, επειδή έχω μερικά τεύχη (από τα 30 και πλέον που τυπώθηκαν), στα οποία διαβάζεις και μουσικά θέματα. Αν δεν γράφτηκε κι εκεί κάτι, τότε δεν γράφτηκε πουθενά – τουλάχιστον έως τον Αύγουστο του 2003, όταν έκανα την πρώτη αναφορά στο Jazz & Τζαζ.
Πριν μερικούς μήνες ανέβηκε στο YouTube ένα τραγούδι των Martha/Tena με τους Vulkán από το 1969 που ήθελα να υπάρχει στο δίκτυο… και εξαιτίας αυτού του γεγονότος κάνω τώρα τη συγκεκριμένη ανάρτηση. Το τραγούδι, που είναι… σοουλιά γραμμένη από τους Aleš Sigmund και Ian Lowes, προέρχεται από ένα 7ιντσο EP [Panton 03 0216], στο οποίο ακούγονται ακόμη τα κλασικά “Rescue me” και “Soul of the man” (από το ρεπερτόριο της Fontella Bass), καθώς και το πρωτότυπο “Saturday nights” (σύνθεση του Sigmund).
Σπουδαία soul από την παλαιά Τσεχοσλοβακία από δύο ελληνίδες τραγουδίστριες με ιστορία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου