Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Χάθηκε ο LEMMY, ο μάστερ του «μεταλλικού» σύμπαντος - Όταν οι Motörhead έπαιξαν για πρώτη φορά στην Αθήνα, τον Μάρτιο του 1988

Ο Lemmy αγαπούσε την Ελλάδα, αλλά και οι έλληνες ροκάδες και μεταλλάδες έπιναν και θα πίνουν πάντα νερό στ’ όνομά του. Ο Lemmy υμνήθηκε απ’ όλους και υμνείτο υπό μονίμου βάσεως – κι αυτό είναι κάτι σπάνιο, για όσους ζουν πολλά χρόνια. Γιατί, να μην το ξεχνάμε αυτό, ο Ian Kilmister πάτησε τα 70, πριν μας χαιρετήσει…
Θυμάμαι στη δεκαετία του ’80, κυρίως, το πώς αντιμετώπιζαν οι έλληνες κριτικοί τους Motörhead. Ακόμη και οι πιο δύστροποι απ’ αυτούς, που θα έθαβαν ακόμη και τον… αριστουργηματικό δίσκο της μάνας τους ή της κόρης τους, είχαν πάντοτε να γράψουν διθυράμβους για τον Lemmy. Αναγνώριζαν σ’ αυτόν και στα τραγούδια του το πιο πούρο, αγνό και καθαρό rock n’ roll, που θα μπορούσε να (μας) δονεί μέχρι το άπειρο. Και είναι αλήθεια πως καμμία rock n’ roll μπάντα του κόσμου (ούτε καν οι Rolling Stones) δεν θα μπορούσε ποτέ να ξεπεράσει τα vibes των Motörhead στη σκηνή. Όποιος τους είχε δει, έστω και μια φορά live, το ξέρει…
Αυτό σχετίζεται με το... πιο μετά. Ρόδον '90...
Το 1988, τον Μάρτιο, οι Motörhead με τον Lemmy επισκέπτονται την Αθήνα. Δίνουν στο Σπόρτινγκ τρεις συναυλίες, η πρώτη εκ των οποίων (εκείνη που έτυχε να δω κι εγώ) ήταν το κάτι άλλο. Δεν έχει ξανακουστεί τέτοιος ήχος στη χώρα μέχρι τότε. Πώς δεν είχε γκρεμιστεί το Σπόρτινγκ μόνο ο θεός το ήξερε… Αφάνταστο και… αφόρητο μπουμπουνητό, που οδηγούσε τους χιλιάδες θεατές της σάλας στο παραλήρημα και την έκσταση…  

12 σχόλια:

  1. Lemourious Kilminsterous:

    Lemmy αλάνι, σ' ευχαριστώ που υπήρξες στη ζωή μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευκαιρία, εκτός από τους Hawkwind, να ξεθάψουμε κι εκείνο το LP των/του Sam Gopal από το 1969, στην ωραία επανέκδοση της γερμανικής TNT Interprises (και όχι Enterprises όπως γράφει το discogs) από τα τέλη των 80s. Ο Lemmy τραγουδά, ενώ παίζει lead και ρυθμική κιθάρα (αργότερα το γύρισε στο μπάσο).
    Το εισαγωγικό “Cold embrace” είναι φοβερό…

    https://www.youtube.com/watch?v=e_LsDAbBaaQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστω τοσο πολυ για την πληροφορια για τους Sam Gopal

      Διαγραφή
  3. RIP,αρχοντα.Γλεντα το εκει περα που πας παρεα με τον vicious,και τα ραμονακια,με καυτο ροκ εν ρολ και μπυρες οπως εκανες και εδω.Στο σπορτινκ το '88 ημουνα.Πολυ ξυλο λεμε.Το sam gopal ηταν παντα δισκος αναφορας στην undergound βρεττανικη ψυχεδελεια και πανακριβος.Να'σαι καλα που το θυμισες.Υ.Γ "i'm in love with rock n roll it satisfies my soul".R.I.P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξυλίκι στο Sporting ατελείωτο. Όλος ο κόσμος της σκληρής μουσικής μαζεμένος. Μέχρι και skinheads από τα Χανιά με πανώ είχαν σκάσει ομαδικώς. Και έξω με τα ΜΑΤ... θυμάμαι τον Μίμη, τότε μπασσίστα με τους πολύ πρώϊμους Rotting Christ να του 'χουν ανοίξει το κεφάλι με γκλομπιές και να 'χει χωθεί σ΄ένα προπατζήδικο να σωθεί.

    Παρακάτω μια πολύ καλή ραδιοφωνική συνέντευξη από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Ο Lemmy σε ιστορίες από τα παλιά χρόνια που όλα ήταν rock'n'roll. Στο 1:16:00 ακούστε τον τι έχει να πει για τους Beatles...

    http://tinyurl.com/paauubt

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από συνέντευξη του Lemmy στον Joel McIver, στο Record Collector (#245, 1/2000).

    Έχεις ένα τραγούδι που λέγεται “Ramones” στο άλμπουμ “1916”. Ήταν μια επιρροή σας οι Ramones;

    Απόλυτα. Ξέρουν οι τύποι από ροκ εντ ρολ, το βλέπεις. Ακούς το πώς αναπτύσσονται τα ακόρντα και τα σόλο – πρέπει να ήταν μεγάλοι φαν του ρον εντ ρολ, όταν ήταν παιδιά. Άκουσα τον εαυτό μου σ’ αυτούς, αλλά κι αυτοί άκουσαν τους εαυτούς τους σ’ εμένα. Οι Beatles ήταν η μεγαλύτερή μου επιρροή, όπως και ο Little Richard μαζί με τον Elvis στο ξεκίνημά του. Νομίζω πως οτιδήποτε ακούς σ’ επηρεάζει, είτε υπέρ, είτε κατά. Οι Yardbirds επίσης ήταν μια μεγάλη επιρροή για μένα, το ξέρεις. Μ’ έκαναν να θέλω να παίξω σαν εκείνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Mεγαλη μορφη που παντρεψε τοσο ιδανικα οσο ελαχιστοι την μεταβαση σε εποχες και ειδη του ροκ εν ρολ.Με λιγα λογια Λεμμαρος!!Τυπος που επηρεαστηκε από Beatles,ακουγε Λιτλ ριτσαρντ,γουσταρε και ΑΒΒΑ,και ξεφαντωνε στα παρτι των DAMNED με τον Captain sensible και τον Dave Vanian,και όταν φορτωνε στα κεφια του ‘’πριονιζε’’κανοντας τον κάθε πολλαβαρυ ροκα του πριν του μετα και του τωρα απλο..γατακι.RIP. Y.Γ.Το SAM GOPAL του ’69 είναι απλα σκοτεινο και υπεροχο.Eνα απο τα κορυφαια του ειδους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. According to a Facebook statement from the band, friends and family are invited to attend a ceremony at Forest Lawn Memorial Cemetery in Hollywood, Los Angeles. But the band have asked fans to refrain from visiting – instead they have arranged for YouTube to show the ceremony via a live stream (which can be accessed here). The stream will run from 3pm PST to 4.30pm PST (11pm GMT to 12.30am GMT).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Lemmy: Πρωταγωνιστής σε διαφήμιση μετά θάνατον:

    Η φινλανδική εταιρεία γαλακτοκομικών ειδών, Valio, κυκλοφόρησε ένα διαφημιστικό με πρωταγωνιστή τον Lemmy των Motörhead, που έφυγε από τη ζωή πριν από μερικές ημέρες.
    Η φινλανδική εταιρεία γαλακτοκομικών ειδών, Valio, κυκλοφόρησε ένα διαφημιστικό με πρωταγωνιστή τον Lemmy (Ian Kilmister) του μουσικού συγκροτήματος Motörhead, που έφυγε από τη ζωή πριν από μερικές ημέρες.

    Η διαφήμιση δημιουργήθηκε από τη Hasan & Partners και είναι παρόμοια με μια αντίστοιχη που είχε κυκλοφορήσει πριν από 20 χρόνια για το Dairy Nutrition Council της Φινλανδίας.

    Στη νέα έκδοση, ο Lemmy εξέρχεται από ένα πρατήριο καυσίμων και υποστηρίζει πως δεν πίνει γάλα και δεν θα το κάνει ποτέ. Ακολούθως, προβάλλεται ένα ποτήρι γάλακτος, το λογότυπο της εταιρείας κι ένα αφιέρωμα στον τραγουδιστή της heavy metal. Τα γυρίσματα έγιναν στη Maunula της σκανδιναβικής χώρας, ένα μήνα περίπου πριν τον θάνατο του Lemmy.

    "Ήμασταν στα μέσα του post production όταν έγιναν γνωστά τα δυσάρεστα νέα. Είμαστε τυχεροί που συνεργαστήκαμε μαζί του και χαιρόμαστε που το αποτέλεσμα αρέσει στην ομάδα του. Συζητήσαμε νη μην προβάλουμε τη διαφήμιση, ωστόσο διαθέταμε υλικό που δεν ήταν μέρος του αρχικού σεναρίου και χαρακτήριζε το πνεύμα του Lemmy. Έτσι, κάναμε την αλλαγή και προχωρήσαμε" ανέφερε χαρακτηριστικά ο chief operating officer της Hasan & Partners, Jussi Lindholm.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Την ημέρα της πρώτης συναυλίας στην Αθήνα το 88 στο Sporting, οι Motorhead είχαν μάθει οτι το συμβόλαιο που είχαν με την GWR είχε λυθεί, κάτι που η μπάντα επιθυμούσε πάρα πολύ, με αποτέλεσμα να βγουν στη σκηνή με τρομερή διάθεση και να σαρώσουν, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Lemmy σε συνέντευξη που είχε δώσει πολλά χρόνια αργότερα. Είχε πει μάλιστα πως δοκίμασαν να επαναλάβουν την πετυχημένη εμφάνιση της πρώτης ημέρας αλλά δεν λειτούργησε ξανά το ίδιο.

    Και κάτι ωραίο...στα τότε μεταλλικά έντυπα της εποχής είχαμε διαβάσει πως όταν είχε ζητηθεί από το συνεργείο της ΕΡΤ να πάει για συνέντευξη στο President που έμενε η μπάντα, οι τεχνικοί μανούριασαν και ήθελαν να πάει η μπάντα στην Αγία Παρασκευή διότι είχε κάποιον αγώνα και δεν ήθελαν να τον χάσουν :):):).

    Ο Lemmy τους έγραψε και αφού είδαν κι απόειδαν πήραν τα συμπράγκαλα, πήγαν στο ξενοδοχείο και έγινε η συνέντευξη που είδαμε.

    Πάντως απ' ότι είδαμε και απ' ότι φάνηκε από τις αντιδράσεις του κόσμου, ο Lemmy υπήρξε πολύ πιο δημοφιλής απ' ότι νομίζαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ερωτευτήκαμε,αγαπήσαμε,κλάψαμε,γελάσαμε,"οπλιστήκαμε" με δύναμη και θάρρος στα δύσκολα, και χαμογελάσαμε μπροστά στην καρμανιόλα... με αυτό το ιδιότυπο και σκληρό ροκ εντ ρολ, αυτό το φταίει όλα!

    Μotorhead η μπάντα που αγαπήθηκε "οριζόντια", διαταξικά, που ένωσε ακόμα και τα πιο αταίριαστα στοιχεία!

    https://www.youtube.com/watch?v=YZrntE3vNe8&list=RDYZrntE3vNe8

    Rock In Peace!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή