Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

NICK FINZER το μέλλον στο τζαζ τρομπόνι

Νέο ανερχόμενο πρόσωπο στο χώρο του τζαζ τρομπονιού, ο Nick Finzer έχει έτοιμο το δεύτερο προσωπικό CD του που τιτλοφορείται The Chase και κυκλοφορεί αυτή την εποχή από την Origin Records. Το άλμπουμ περιέχει δέκα + μία συνθέσεις, όλες του Finzer, στις οποίες το τρομπόνι έχει βεβαίως τον πρώτο ρόλο δίπλα, όμως, σε άλλα σολιστικά ή μη όργανα. Υπάρχει ένα σεξτέτο δηλαδή, το οποίο έρχεται να αποδώσει τα πρωτότυπα κομμάτια του τρομπονίστα Finzer αποτελούμενο, πέραν του ιδίου, από τους Lucas Pino σαξόφωνα, Alex Wintz κιθάρες, Glenn Zaleski πιάνο, Dave Baron μπάσο, Jimmy MacBride ντραμς – ένα πλήρες, θεωρητικά και πρακτικά, γκρουπ, με τις απαιτούμενες (μεγάλες) δυνατότητες.
Ο Finzer δεν συνθέτει για τον εαυτό του, έχοντας τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας σ’ έναν απλώς υποστηρικτικό ρόλο. Τα κομμάτια του είναι έτσι δομημένα ώστε να παρέχουν χώρο για ωραία και ουσιαστικά σόλι από τα υπόλοιπα «βασικά» όργανα (κυρίως πνευστά, κιθάρες και πιάνο), με το rhythm section να διατηρεί σε ισχύ μία χαμηλών τόνων πλατφόρμα, πάνω στην οποία αυτοσχεδιάζουν συχνά, μελωδώντας, τα διάφορα όργανα. Υπάρχουν συνθέσεις που κουβαλούν κάτι παλαιικό στην ανάπτυξή τους, όπως ας πούμε το αργό “While youre gone”, που μπορεί να θυμίζει ακόμη και «ελινγκτόνιες» τζαζ μπαλάντες του Μεσοπολέμου, ενώ άλλες φορές ένας bop… λυρισμός φαίνεται να αναδύεται από άλλες συνθέσεις, όπως π.χ. την “All hype”, τη φερώνυμη με το άλμπουμ “The chase” ή την “Acceptance” – μία πραγματικά ήσυχη, απολαυστική στιγμή, στηριγμένη στα πληθωρικά σόλι της κιθάρας, του τρομπονιού και του σαξοφώνου. Μία άλλη σύνθεση που ξεχωρίζει, σ’ αυτό το εντελώς απέριττο και ουσιαστικό CD, είναι η περίπου 7λεπτη “Steadfast”, όταν πάνω σ’ ένα μέσο τέμπο, οικοδομείται συν τω χρόνω μία κάπως… τραγουδιστική ατμόσφαιρα, με το μπάσο κλαρίνο του Lucas Pino να αναλαμβάνει το σχετικό ρόλο. Το ίδιο, μάλιστα, θα μπορούσα να ισχυριστώ και για το “Search for a sunset”, μία ακόμη ζωηρή μελωδία του Finzer (καταπληκτική θα την αποκαλούσα), με το τρομπόνι να «ζωγραφίζει» και με το μπάσο κλαρίνο, ξανά, να προσθέτει αυτά τα ιδιόμορφα… vocally vibes.
Το “The Chase” θα ολοκληρωθεί με το “Just passed the horizon” (και την εισαγωγή του), μία ακόμη σύνθεση του Finzer που προσφέρει δυναμικά και πάντα ελεγχόμενα σόλι σε τρομπόνι, κιθάρα και πιάνο, κινούμενη σε μια ξεσηκωτική bop γραμμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου