Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

ANDREAS SCHAERER’S HILDEGARD LERNT FLIEGEN ζωντανοί στο Goettingen

Για δεύτερη φορά μέσα σ’ ένα χρόνο μάς απασχολούν οι Hildegard Lernt Fliegen (HLF) του ελβετού συνθέτη, τραγουδιστή και βοκαλίστα Andreas Schaerer. Τον προηγούμενο Μάιο (22/5/2014) είχα γράψει για το CD τους “The fundamental rhythm of unpolished brains” [enja/ yellowbird, 2013], τονίζοντας τα «ανατρεπτικά» στοιχεία και το χιούμορ που «βγάζουν» οι συνθέσεις τους, σε συνδυασμό με ποικίλους «ζαππισμούς» και αμέριστη εφευρετικότητα. Τα ίδια και… χειρότερα παρακολουθούμε και σε κάτι ακόμη πιο πρόσφατο, ένα DVD τους που έχει τίτλο Live in Goettingen [enja/ yellowbird, 2014] κι είναι ηχογραφημένο στο Jazzfestival της γερμανικής πόλης την 9/10/2013.
Με εξαμελή line-up μέσα σε μιαν ωραία αίθουσα και με τον κόσμο αληθινά να το χαίρεται, οι HLF αποδεικνύονται εκτός από «προχωρημένοι» και ιδανικοί διασκεδαστές, έχοντας σε πρώτη γραμμή τον πολυπράγμονα βοκαλίστα Andreas Schaerer και πίσω μια ομάδα μουσικών (Matthias Wenger άλτο, σοπράνο, Benedikt Reising βαρύτονο, άλτο, μπάσο κλαρίνο, Andreas Tschopp τρομπόνι, τούμπα, Marco Müller κοντραμπάσο, Christoph Steiner ντραμς, μαρίμπα, γραφομηχανή) που ξέρει να κερδίζει επί της ουσίας τις εντυπώσεις. Με μόλις τρία tracks να προέρχονται από το “The fundamental rhythm…” (“Knock code”, “Don Clemenza”, “Encore mockbae”) οι HLF απλώνουν μια σειρά από συνθέσεις και αυτοσχεδιαστικές πράξεις, εκπορθώντας το σαλόνι.
Στα highlights οι απίθανοι βοκαλισμοί του Schaerer, καθότι άλλο είναι να τον βλέπεις (στο DVD) και άλλο είναι να τον ακούς, και ακόμη η πλήρης ένταξη της γραφομηχανής (ως κρουστό) στο setting των οργάνων (και τούτο… ωραίο να το βλέπεις επί σκηνής).
Στα συν, επίσης, τα διάφορα extras, αλλά βασικά τα τρία βιντεοκλίπ ισάριθμων συνθέσεων... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου