Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

JAZZ & TZAZ 240

Στο Jazz & Tζαζ που κυκλοφορεί ο Κορνήλιος Διαμαντόπουλος γράφει για ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ της σύγχρονης ελληνικής τζαζ, το «Μετέωρα» του κουαρτέτου του Χάρη Λαμπράκη, ο Θανάσης Μήνας επικεντρώνεται στο δεύτερο τόμο της σειράς Jazz in Cinema, που επιμελείται το βρετανικό περιοδικό Jazzwise «ξαναβλέποντας» ταινίες του Don Siegel, της Shirley Clarke, του John Cassavetes κ.ά., εγώ γράφω για την γερμανική εταιρεία Creative Eclipse PR και για μερικά ονόματα του νέου rock και του νέου minimal που πρακτορεύει (Alvaret Ensemble, Blueneck, A Dead Forest Index, Toundra), ο Άρις Γεωργίου σκέφτεται γύρω από... δυόμισι χαρτοκιβώτια με τζαζ κασέτες(!), ενώ ο Δημήτρης Κατσουρίνης μεγεθύνει στο νέο άλμπουμ του Bryan FerryThe Jazz Age” (με τις εξαίρετες διασκευές των τραγουδιών των Roxy Music, αλλά κι εκείνων της προσωπικής του διαδρομής – “Do the strand”, “Love is a drug”, “Avalon”, “Virginia plain”, “Dont stop the dance”, “Slave to love”…).  
Ένα ιστορικό κείμενο είναι εκείνο του Γιάννη Μουγγολιά για τον σημαντικότατο ελληνοκύπριο πιανίστα Νικόλα Οικονόμου, με αφορμή τα 20χρονα από το θάνατό του και τα 60χρονα από τη γέννησή του. Να υπενθυμίσω μόνον πως ο Νικόλας Οικονόμου, ανάμεσα σε πολλά, είχε συνεργαστεί και με τον Chick Corea στο άλμπουμ “On Two Pianos” στην Deutsche Grammophon το 1983 (για όλα αυτά γράφει ο Γιάννης). Κεντρικό θέμα του περιοδικού ο πασίγνωστος γάλλος συνθέτης Michel Legrand (στο εξώφυλλο), ο οποίος θα εμφανισθεί στην Αθήνα, στο gazARTE το τριήμερο 15-17/3. Ο Γιώργος Χαρωνίτης και ο Γιάννης Μουγγολιάς γράφουν τα σχετικά κείμενα.
Από ’κει και κάτω όλη η σταθερή ύλη του περιοδικού είναι παρούσα. Jazz Eye (Madeleine Peyroux, Donald Byrd, Jon Lundbom & Big Five Chord, Mostly Other People Do the Killing, Ελένη Καραΐνδρου, Kevin Ayers, Monika, Etten, ο Pete Townshend στην Ερμούπολη το 1983!), ο Ήχος των Εκπλήξεων, live, Jazz & Λογοτεχνία (Steppenwolf του Hermann Hesse), δισκοκριτικές, auditorium, δισκορυχείον, επανεκδόσεις, πράξεις λόγιας μουσικής (Μιχάλης Αδάμης), all that art, the jazz cat
Στο CDSoul Roots” ο Γιώργος Χαρωνίτης επιλέγει κομμάτια του Donald Byrd της περιόδου 1955-1961, με τους Jackie McLean, Wynton Kelly, Gigi Gryce, Tommy Flanagan, Duke Pearson, Art Taylor, Hank Jones, Paul Chambers, Frank Foster κ.ά. στα σχήματα συνοδείας.

1 σχόλιο: